ЧОМУ ФАРБУЮТЬ ЯЙЦЯ НА ВЕЛИКДЕНЬ?

20.04.2022 admin ЕкоосвітаНовини

Яйце – давній символ, який існував ще задовго до християнства. Якщо вірити міфам, то весь світ народився з яйця. Окрім того, яйце – це символ сонця, родючості та життя.

Крашанки – це яйця, які фарбують лише в один колір. В християнстві особливе значення має червона крашанка – вона символізує кров, яку пролив Ісус за гріхи людей.

Існує безліч легенд, звідки взялися крашанки. Якщо вірити одній із них, Марія Магдалина прийшла до імператора Тиберія, аби сказати, що Ісус Христос воскрес. До імператора було заборонено приходити з порожніми руками, то ж в якості подарунку Марія принесла яйце. Тиберій не повірив розповіді про воскресіння.
“Це так само неможливо, якби це яйце раптом стало червоним”, – заявив він. Від цих слів яйце почервоніло. Саме тоді Тиберій і вигукнув “Воістину воскрес!”

Таким чином, фарбувати яйця – це спосіб вшанувати пам’ять про диво, яке сповістило про воскресіння Христа.
Якщо крашанки зустрічають у обрядах багатьох народів світу, то писанка – існує лише в Україні.

Писанки – це яйця, які пофарбовані у два або більше кольорів, на них наносили візерунки. Їх створюють за допомогою спеціального писачка із розтопленим воском. Сьогодні для цього використовують найрізноманітніші технології – квілінг, декупаж тощо – або звичайні наліпки.

З метою відродження та збереження українських традицій і звичаїв екосвітяни НПП ” Північне Поділля” провели майстер- клас для дітей по виготовленню писанки у стилі декупаж у Народному домі с. Загірці

 

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест