СЕЗОН ПОЛЮВАННЯ

14.12.2021 admin НовиниОхорона

В розпалі сезон полювання і кожен мисливець хоче в повній мірі отримати задоволення від годин проведених на природі та від добутого у «двобої» трофея. Тому мисливці повинні дотримуватися законодавчо встановлених правил полювання. Мова йде не про тих хто відстрілює, саме відстрілює, а не полює, звірів та птахів будь-коли, будь-де, будь-кого та будь-якими засобами та методами. Це не мисливці, це – браконьєри. Для таких добути звіра це не змагальний процес з природою, а можливість показати свою «вищість» над нею, а в багатьох випадках – це один із способів незаконного заробляння грошей. Адже м’ясо дичини користується неабияким попитом як в ресторанах так і в магазинах. Їх дії і так знаходяться поза законом.

Проте і мисливцям варто не забувати законодавчо встановлених правил полювання. Крім всіх необхідних дозвільних документів, які мисливець повинен мати з собою знаходячись в мисливських угіддях, варто пам’ятати що є місця в яких полювання взагалі заборонено. Це в першу чергу землі природно-заповідного фонду України. Тому, Національний природний парк «Північне Поділля», як об’єкт природно-заповідного фонду загальнодержавного значення, повідомляє, що на землях, які увійшли в його склад полювання проводити заборонено. Нагадуємо, що в НПП «Північне Поділля» увійшла частина мисливських угідь таких мисливських господарств як ТзОВ МГ «Золота липа», ПФ МГ «Біон», Золочівське ТМіР «Лісівник», ДП «МГ «Стир», Золочівська р/о УТМР, Бродівська р/о УТМР, Буське ТМіР «Лісівник». Адміністрація НПП «Північне Поділля» переконливо просить мисливців ідучи на полювання уточнювати місця де проводити полювання заборонено (землі ПЗФ, розташування відтворювальних ділянок) в користувачів мисливських угідь. Адже незаконне полювання на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду є кримінальним правопорушенням за яке статтею 248 Кримінального кодексу України передбачено покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі (17 000 грн.) до трьох тисяч (51 000 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста шістдесяти до двохсот сорока годин, або обмеженням волі на строк до трьох років. А ті самі дії, якщо вони вчинені службовою особою з використанням службового становища, або за попередньою змовою групою осіб, або способом масового знищення звірів, птахів чи інших видів тваринного світу, або з використанням транспортних засобів, або особою, раніше судимою за злочин, передбачений цією статтею, – караються штрафом від двохсот (3400 грн.) до чотирьохсот (6800 грн.) неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на той самий строк. Крім того порушники зобов’язані відшкодувати шкоду завдану навколишньому природному середовищу незаконним полюванням відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 24.07.2013р. № 541 «Про затвердження такс для обчислення розміру шкоди, заподіяної порушенням законодавства про природно-заповідний фонд». Так за незаконно добуту козулю розмір відшкодування шкоди становить 8,8 тис. грн., свиню дику, лань, оленя плямистого – 11 тис. грн., оленя благородного – 16,5 тис. грн., лося – 40,0 тис. грн.

Нагадуємо, що відповідно до Закону України «Про мисливське господарство та полювання» до полювання прирівнюється: перебування осіб у межах мисливських угідь, у тому числі на польових і лісових дорогах (крім доріг загального користування), з будь-якою стрілецькою зброєю або з капканами та іншими знаряддями добування звірів і птахів, або з собаками мисливських порід чи ловчими звірами і птахами, або з продукцією полювання (крім випадків регулювання чисельності диких тварин, польових випробувань і змагань мисливських собак (не нижче обласного рівня); перебування осіб на дорогах загального користування з продукцією полювання або з будь-якою зібраною розчохленою стрілецькою зброєю.

Щоб не сталося так, що мисливський азарт взяв гору над розумом і наші угіддя залишилися без дикого звіра чи перелітної птахи, та не виникало неприємних ситуацій на полюваннях, адміністрація Нацпарку попереджає про необхідність безумовного дотримання Законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про мисливське господарство та полювання» та «Про природно-заповідний фонд України».

Відділ державної охорони природно-
заповідного фонду НПП «Північне Поділля»

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест