ПЕРЕДВЕЛИКОДНЯ ТОЛОКА З ОБЛАГОРОДЖЕННЯ ПАМ’ЯТНИХ ЗНАКІВ НА ЧЕСТЬ ВОЇНІВ УПА

13.04.2020 admin Новини

Уже стало доброю традицією у природоохоронців Національного природного парку «Північне Поділля» щорічно на передодні Пасхи – Світлого Воскресіння Христового – проводити передвеликодню толоку з облагородження та прибирання пам’ятних місць, що знаходяться на заповідних ділянках установи та прилеглих територіях, та пов’язані із героїчними вчинками борців за незалежність України, зокрема й воїнів УПА.
Відтак, у понеділок, 13 квітня, працівники відділу рекреації провели прибирання символічної могили із дерев’яним хрестом та довколишньої території на місці героїчного вчинку зв’язкової УПА на псевдо Леся.
Під час толоки працівниками відділу рекреації було вирізано кущові зарості та прибрано сухостій на могилі та довкола неї.
Відрадно було бачити, що на цій символічній могилі уже розквітнув первоцвіт весняний. Також тут зростає трава ковила, що є рідкісною для цих територій.
ІСТОРИЧНА ДОВІДКА. За інформацією, зокрема від партнерів із Інституту українознавства ім. І.Крип’якевича, на цьому місці 29 липня 1947 року здійснила героїчний чин 23-річна зв’язкова УПА Іванна Семенівна Швайка (псевдо Леся), підірвавши гранатою себе та ще чотирьох енкаведистів. В підрозділі повстанців Леся була ще й санітаркою.

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест