Операція «Першоцвіт – 2020»

23.03.2020 Паньків Сергій Охорона

Кожного року навесні в Національному природному парку ‘‘Північне Поділля’’ проводиться природоохоронна операція ‘‘Першоцвіт’’ ціллю якої є впровадження комплексу оперативних, просвітницьких та агітаційно-пропагандистських заходів, направлених на збереження ранньоквітучих, ендемічних та зникаючих видів рослин, попередження масового незаконного збору рослин та їх збуту.

Підсніжник  білосніжний, сон-трава, горицвіт весняний, білоцвіт весняний – це перелік тих рідкісних рослин, що використовуються як засіб заробітку, хоча зривати та продавати їх заборонено, оскільки вони занесені до Червоної книги України. За знищення або незаконне вилучення першоцвітів з природного середовища, передбачена адміністративна відповідальність та нараховується заподіяна шкода.

В рамках операції “Першоцвіт-2020” протягом лютого-березня працівниками відділу державної охорони природно-заповідного фонду проводиться систематичний профілактично-рейдовий контроль за місцями зростання першоцвітів на території НПП з метою недопущення погіршення, знищення відомих місцезростань рослин, які підлягають особливій охороні. Так, протягом цієї операції працівниками відділу спільно із колегами Підкамінського та Золочівського ПНДВ було проведено 13 рейдових перевірок по територіях Парку.

Проведено оперативно-профілактичний рейд посадових осіб відділу державної охорони природно-заповідного фонду, працівників відділу еколого-освітньої роботи спільно із старшим дільничним, майором поліції Золочівського ВП ГУ НП у Львівській області Цицою В.П. та громадським інспектором  з охорони довкілля Золочівської РДА Царик Ж.П. в місцях збору та збуту рослин на шляхах перевезення, а саме:

– в межах основних місцезростань підсніжника звичайного на території Золочівського ПНДВ;

– вздовж автодороги Тернопіль – Львів між населеними пунктами с.Червоне – с.Словіта.

У ході цієї операції проведено численні профілактичні бесіди із жителями с. Червоне щодо відповідальності за погіршення та знищення, а також збуту видів раннньоквітучих рослин, що занесені до Червоної книги України.

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест