Ложечниця піренейська на території НПП «Північне Поділля»

13.05.2020 admin НаукаНовини

Впродовж 2015-2020 років працівники науково-дослідного відділу Національного природного парку «Північне Поділля» спостерігають за сучасним станом популяції ложечниці піренейської. Єдина популяція (поза основним ареалом) цього виду в Україні зростає на території ландшафтного заказника місцевого значення «Верхобузький», що належить до заповідних територій НПП «Північне Поділля». Цю рослину занесено до Червоної книги України (2009), оскільки вона вважається зникаючою.
Як зазначає науковий співробітник відділу Ростислав Юречко, який безпосередньо займається вивченням цього виду, з’явилася тенденція до загального зменшення чисельності популяції ложечниці протягом останніх десяти років. Він відзначає, що не всі особини, які цвітуть – плодоносять, значна їх частина всихає. При наявних темпах скорочення чисельності ложечниці піренейської можна передбачити зникнення «верхобузького» локалітету в найближчі роки. Щоб зберегти цей вид необхідно, на думку дослідника, відновити гідрологічний режим на території ландшафтного заказника “Верхобузький”. В минулому багата водою болотна місцевість нині повністю висохла. На місці колись наявних вод, сьогодні виникли широкі тріщини у торфовому ґрунті глибиною 2-3 м, через які відбувається зневоднення території. Водночас усі канали продовжують діяти, що сприяє подальшому зневодненню території (меліоративні заходи неодноразово проводились на протязі ХХ ст.).
Більш радикальним способом порятунку ложечниці може бути інтродукція певної частини особин на місця, де болотні екосистеми є краще збереженими та яким не загрожує пересихання. Але при мізерній кількості особин виду станом на 2020 рік та значній віддаленості природних болотних екосистем від «верхобузького» локалітету, ефективність цього методу є сумнівною та дискусійною.

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест