ДО ДНЯ ДОВКІЛЛЯ ПРАЦІВНИКИ НПП «ПІВНІЧНЕ ПОДІЛЛЯ» ПРОВЕЛИ МАСШТАБНУ ТОЛОКУ З ПРИБИРАННЯ ПРИРОДООХОРОННИХ ТЕРИТОРІЙ

16.04.2022 admin Новини

У п’ятницю, 15 квітня, працівники Національного природного парку «Північне Поділля» трьома групами провели масштабну толоку з прибирання та облагородження природоохоронних територій. Заходи з благоустрою було приурочено до Дня довкілля, яке в нашій державі українська спільнота щорічно відзначає 16 квітня.

Відтак, працівники НПП «Північне Поділля» облагородили водне джерело, що є витоком річки Стир на території Комплексної геологічно-ботанічної пам’ятки природи «Триніг», прибрали сухе гілля навколо джерела та ретельно прочистили стічний ручай. Окрім того працівниками установи було прибрано екологічно-пізнавальний туристичний маршрут, що пролягає по території природної пам’ятки, від опалого сухого гілля та побутового сміття, залишеного на маршруті недбайливими мандрівниками. Як на диво, цьогоріч такого побутового сміття упродовж зазначеного турмаршрут практично не було (окрім пачки від сигарет та декількох пластмасових пробок) – і це дуже порадувало природоохоронців, зокрема інтерпретаторів природи, які проводять тут мандрівки для відвідувачів парку і кожного разу наголошують про необхідність збереження природного довкілля.

Також цього дня інші працівники НПП «Північне Поділля» облагородили Меморіальний курган на честь воїнів Першої української дивізії «Галичини», що в околицях села Підгірці Заболотцівської ОТГ Львівщини. Навколо Меморіалу природоохоронці та науковці висадили низку молодих дубів, вирощених із жолудів 1300-літнього дуба, що зростає у сусідній Рівненській області. Такі ж молоді дуби працівники НПП «Північне Поділля» посадили й на окремій природоохоронній ділянці, що значиться як «Підгорецька-7».

Третя група, зокрема працівники Золочівського природоохоронного науково-дослідного відділення НПП «Північне Поділля» навели охайний благоустрій навколо історичного дерева, відомого як «Липа Богдана Хмельницького», що в околицях села Сасів. Тут, навколо історичного меморіального дерева природоохоронці полагодили та побілили огорожу, прибрали сухе листя і гілля та побутове сміття. А ще ліквідували невеличке стихійне сміттєзвалище, що по-сутті було вивозом домашніх відходів кимось із місцевих мешканців, які так і не здатні збагнути, що природу необхідно оберігати та плекати для дітей, внуків-правнуків, і в жодному разі не перетворювати довкілля на сміттєзвалище.

Повертаючись після толоки додому, працівники НПП «Північне Поділля» побували на Поникв’янському ставку, що на території Бродівської ОТГ Львівщини, де мали нагоду (як бонус після вагомої фізичної праці) любуватися великою кількістю білосніжних лебедів-шипунів, які елегантно плавали на поверхні водойми.

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест