НОВІ ОСЕЛИЩА БОБРА ЄВРОПЕЙСЬКОГО (CASTOR FIBER) НА ТЕРИТОРІЇ БУСЬКОЇ МІСЬКОЇ ГРОМАДИ ПОБЛИЗУ СС. БРАХІВКА І ЧІШКИ

26.03.2021 admin ЕкоосвітаНовини

Працівниками Парку вчора закартовано нові оселища бобра європейського (Castor fiber) на території Буської міської громади поблизу сс. Брахівка і Чішки.

Значна частина поселень цього виду пов’язана із малополіською частиною нацпарку (долинами малих рік Покрова і Люберца, каналізованими руслами).

Для чого ж все-таки бобри будують греблі, використовуючи при цьому гілки, палиці, а також камені, мул і глину?

По-перше, перед цими тваринами стоїть завдання – змінити напрямок потоку води, щоб згодом затопити певні місця і утворити щось на кшталт ставка, де пізніше бобер буде будувати хатку. По-друге, споруджуючи штучні ставки за допомогою гребель, бобри створюють найбільш сприятливі умови для появи заростей і болотної рослинності в заплавах. Таким чином, плантації соковитої зелені стають додатковою підмогою в раціоні цих звірів.

У новому озерці з’являється риба і водні комахи, а слідом за ними – гідрофільні птахи; у прилеглих біотопах зростає видове різноманіття мешканців лісу, від мурах і метеликів до копитних.

Чи тобі відомо, що…

• Щоб попередити інших членів сім’ї про небезпеку, бобер б’є хвостом по воді.

• У давніші часи бобра відносили до риб (він чудово плаває, а хвіст вкритий роговими пластинками), тому під час постів у Римо-Католицькій церкві було дозволено вживати в їжу м’ясо бобрів.

• У сім’ї бобра панує матріархат: самка займає чільну роль, вона керує будівництвом греблі і стежить за дитинчатами.

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест