Рекреація: що це?

24.12.2020 admin РекреаціяРекреація

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 1-1.jpg

У місяці січні в Україні прийнято святкувати День заповідників та національних парків, які часто асоціюються з словом «рекреація». Відтак,  положенням будь-якої природоохоронної установи передбачено підрозділ з рекреації. Що таке рекреація?

  • Вперше термін «рекреація» з’явився у США наприкінці 20-х роках ХХ ст.
  • Появі сприяло введення нормованого робочого дня, другого вихідного дня та літніх відпусток. Рекреацію прирівняли до відновлення, оздоровлення фізичних та духовних сил людини і запровадили у  простір, де можна було здійснити ці види діяльності.
  • Рекреація має латинське походження «recreatio», яке складається з «creatio» — створення, вироблення та «re» — вказує на повторення дії, отже це  відтворення того, що вже було.
    У перекладі з польської мови «rekreacja» – відпочинок; з французької “récréation” – розвага, відпочинок, відсутність трудової діяльності; простір для зазначених дій;
    На сьогодні існує понад 14 визначень терміну «рекреація», що пов’язано із зміною часу та потреб людини.
  • Історичні факти засвідчують, що рекреація була і залишається невід’ємною частиною життя людей. Період середньовіччя – полювання, прогулянки каретами у парках, лицарські турніри; Європа ХIХ ст. – скаутський рух, перші майданчики для ігор, клуби для відпочинку та початок мандрівок. На наших теренах, це були обрядові дії, панські полювання, релігійні святкування, козацькі забави, вечорниці та танці у клубах.
    Рекреація всеохоплююча – відтворення, відновлення, відпочинок фізичних, психологічних, духовних та інтелектуальних сил людини; процес оздоровлення, пізнання; спортивна, відпочинкова та культурно-розважальна діяльність.

Відділ рекреації Національного природного парку «Північне Поділля» запрошує потенційних рекреантів відкласти усе, втекти від буденності та сучасної пандемії у будь-яку пору року на наші екологічно-пізнавальні маршрути та майстер-класи. Якщо ви бажаєте зануритись у глибину реліктового букового лісу, запрошуємо вас відвідати рекреаційно-туристичний маршрут «Триніг», якщо духовно відтворитись – маршрут «Святогірський», а якщо відчути історичну велич свого народу – маршрут «Маркіянові місця»

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест