ТАМ, ДЕ НЕБО ВІДОБРАЖАЄТЬСЯ У СИНЯВІ КАРСТОВИХ ВОДОЙМ…

30.05.2020 admin НовиниРекреаціяРекреація

Це зображення має порожній атрибут alt; ім'я файлу 1-3.jpg

Уперше в часі послаблення карантину на Львівщині, Національний природний парк «Північне Поділля», окремі його ділянки, відвідала група любителів автентичної дикої природи, що прибула зі Львова. Незважаючи на, образно кажучи, екстремальні погодні умови (увесь час йшов масивний дощ), відвідувачі парку у супроводі працівників відділу рекреації НПП «Північне Поділля» побували на ділянці природоохоронної установи в урочищі Теребежі, що у південних околицях села Ясенів Бродівського району Львівщини, де буйно розквітла рослинність. Тут любителі природи мали змогу споглядати рослинне різноманіття, відчути приємні ароматні запахи від цвітіння глоду та насолодитися мелодійним співом птаства. Проте, найцікавішим природним об’єктом у цій місцевості для відвідувачів НПП «Північне Поділля» став інший природний об’єкт, що знаходиться поруч заповідних територій природоохоронної установи. Це – дві карстові водойми, що називаються «Сині вікна» і в яких вода унікальної синяви та в якій відображалося захмарене небо, що у гармонії з ошатним буковим лісостаном творило несказанної краси картину природи. До речі, цьогоріч води у «Синіх вікнах», діаметр яких складає 25 м кожне, значно менше, ніж торік. Однак вода не втрачає свого унікального забарвлення.

Також цього дощового дня мандрівники-екстремали (так їх назвав керівник групи) оглянули стародавній дорожній міст австрійського періоду, збудований із клиноподібного тесаного каменю без застосування будівельного розчину, який має овальну форму.

На зворотній дорозі до автівок, львів’яни пройшлись мальовничими луками – місцевістю, на якій свого часу знаходилося село Майдан Пеняцький, послухали розповідь гіді-провідника НПП «Північне Поділля» про його сумну долю та оглянули кам’яні залишки від сільського пам’ятника, на яких ще залишилися мистецькі фрагменти.

Під час переїздів в автомобілях було налагоджено смартфонний зв’язок із кожною автівкою та проводилась так звана смарт-конференція, під час якої працівники рекреації НПП «Північне Поділля» розповіли про парк, як природоохоронну установу, його заповідні території, а також про історію заснування заповідної справи у Європі, й зокрема в Україні, – про славнозвісний природоохоронний резерват «Пам’ятку Пеняцьку», засновану графом-природолюбом Володимиром Дідушицьким наприкінці ХІХ сторіччя.

До речі, своєрідним бонусним об’єктом для любителів автентичної дикої природи зі Львова цього дня були відвідини міні-пустелі, що знаходиться за декілька кілометрів від заповідних ділянок НПП «Північне Поділля». Тут, на площі неповних 5 га, львів’яни споглядали справжні бархани, поодинокі низькорослі закущені сосни, які, у певній мірі, заметені піском частими північно-західними вітрами. Унікальний пустельний пейзаж надто прийшовсь до вподоби його відвідувачам.

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест