Ложечниця піренейська на заповідних територіях НПП «Північне Поділля»

14.05.2019 admin Новини

Нещодавно працівниками відділу науки Національного природного парку «Північне Поділля» було проведено облік чисельності популяції ложечниці піренейської (Cochlearia pyrenaica DC) на території ландшафтного заказника «Верхобузький», що належить до заповідних територій установи. Ця рослина занесена до Червоної книги України (2009). В Україні це єдина відома малочисельна популяція цього виду поза основним ареалом.

Протягом останніх років чисельність популяції ложечниці скорочується, що загрожує їй зникненням. Відтак, особливо актуальним є здійснення моніторингу за станом популяції ложечниці піренейської у природних умовах, що сприятиме організації менеджменту болотних екосистем. Внаслідок дослідження, цього року було встановлено зменшення чисельності особин у декілька разів, у порівняні з попереднім. Варто зауважити, що висота рослин не перевищувала 20 см.

Окрім того, на прилеглих територіях до ландшафтного заказника «Верхобузький» трапляються такі види як пшінка весняна, первоцвіт високий, лунарія оживаюча, жеруха гірка, сашник іржавий.

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест