ДІДУХИ І ПАВУКИ – ТРАДИЦІЙНІ РІЗДВЯНІ ПРИКРАCИ

04.01.2022 admin ЕкоосвітаНовини

На зображенні може бути: 6 людей, люди стоять та у приміщенніЗ давніх-давен у домівках різдвяний «павук» і «дідух» створюють святкову атмосферу, а основне вони екологічно чисті прикраси, які не шкодять довкіллю.

На Україні традиція прикрашати дім «павуками» та «дідухами» вже майже відійшла в минуле. Отож, напередодні Різдва працівники національного природного парку «Північне Поділля» спільно з працівниками та юними відвідувачами Золочівської міської бібліотеки ім. І. Франка, вирішили відновити традиції виготовлення призабутих солом’яних виробів.
Під час незвичайної майстерки відбувся і короткий екскурс у історію цих традиційних прикрас:

«Різдвяний «павук» — традиційна прикраса оселі в Україні на різдвяні й новорічні свята виготовлена з соломи або очерету.
  • «Павуків» підвішували в хаті до центрального сволока на довгій волосині з конячого хвоста (бо нитки були дорогі, а коней по селах не бракувало).Завдяки кругообігу повітря — через вхідні двері та з палючої печі — великий «павук» разом з приправленими до нього близнюками повертався в різні боки».
  • Також виготовлялись павуків із тонких прутиків та дроту. А у місцях з’єднання чіпляли паперові квіти, свічки, горішки тощо.
  • Матеріал для «павуків» заготовляли, ще з літа. Тоді стебла пшениці тверді й не ламаються. Їх чистили, сортували і заховували на зберігання. У час перед Різдвом, стебла замочували у гарячій воді, аби вони стали гнучкішими.
  • Найпростіший різдвяний «павук» складається з 12 однакових соломинок. В основі кожного “павука” – подвійна піраміда. До неї прикріплювали менші спарені пірамідки. Або ж нарощували на неї соломини, формуючи делікатну фігуру.
  • Плетіння зі соломи у світі дуже поширене, а от “павуків”, окрім українців, плетуть ще литовці «хімеллі” ,фіни “соди», германці «унру».
«Різдвяний дідух» – один із символів різдвяного столу.
  • Виготовлявся «дідух» всією сім’єю, робили його з необмолочених колосків зернових, з яких випікали хліб — жита, пшениці, найчастіше з останнього обжинкового снопа на полі.
  • Знизу «дідуха» робили розгалуження типу ніжок, щоб сніп міг стояти. Зверху обрамлявся кольоровими стрічками, паперовими чи засушеними польовими квітами.
  • Тільки виднілася перша різдвяна зірка, до хати заносили святковий сніп – Дідуха.
Бережімо традиції, і нехай лунає в наших оселях коляда й сміх.
З Різдвом Христовим Вас усіх!
Немає опису світлини.Немає опису світлини.На зображенні може бути: 3 людини та у приміщенніНа зображенні може бути: 3 людини та у приміщенні

Comments are currently closed.


Розробка та супровід: Квест